Ofta ställda frågor

FRÅGOR

Här nedan hittar du svar på ofta ställda frågor. Om du har frågor, kan du också kontakta vår kundservice via kontaktblanketten.


Näringsvärden och lämplighet för människor med olika grad av aktiviteter

Är matportionernas storlek och kalorimängd lämplig för människor av alla storlekar, åldrar och kön?

 • Kalorimängden i Susa's matportioner har beräknats så att de hjälper en frisk ung, vuxen eller äldre person att gå ner i vikt.
 • Det typiska dagliga energibehovet för en vuxen är cirka 2 000-3 000 kilokalorier. Behovet av energi beror på personens storlek och mängden fysisk träning. Det finns också många individuella skillnader i ämnesomsättning.
 • Den dagliga kalorimängden i Susa's matportioner är 1 200-1 400 kcal.
 • Ett kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kilokalorier. Viktminskning med ett halvt kilo per vecka kräver därför en minskning med cirka 500 kilokalorier i det dagliga energiintaget. Nyckeln till viktminskning är att du kan hålla en kalorifattig kost tillräckligt länge. Med vår 30 dagars kost kommer du tydligt att märka viktminskningen och få en upplevelse av hurdan kalorimängd gör att du minskar i vikt.

Jag tränar mycket, orkar jag göra min dagliga träning med dessa kalorimängder?

 • Jo det orkar du. Om du tar in mera energi än du förbrukar går du upp i vikt. Om du tar in mindre energi än du förbrukar går du ner i vikt. Träning kan öka din viktminskning. Var noga med att dricka tillräckligt mycket vatten med en tillsats av en nypa oraffinerat salt.

Finns det skilda portionsstorlekar för barn? För vilka åldrar är portionerna lämpliga då det gäller smak och kaloriintag?

 • Susa's Deli maten är lämplig för 16 - 100+ -åringar. Unga, under 16-åringar kommer att få sin egen kost för viktminskning.

Var kan jag se de exakta näringsvärdena för matportionerna?

 • Näringsvärden och portionsspecifik uppdelning av matportioner hittar du på menysidorna.


Kan jag göra en beställning när som helst? När börjar leveranserna?

Kan jag beställa månadspaketet när som helst under månaden?

 • Du kan beställa månadspaktet när som helst.

Hur snart efter beställningen börjar leveranserna?

 • Leveranserna börjar tre dagar efter att beställningen kommit till oss. Du får en beställningsbekräftelse per mail, där du ser när den första leveransen sker.

Hur många dagars mat levereras på en gång?

 • Leveranserna kommer på måndagar, onsdagar och fredagar.
 • på måndagen får du tisdagens och onsdagens matportioner. På onsdagen får du torsdagens och fredagens matportioner och på fredagen får du lördagens, söndagens och måndagens matportioner.

Vad händer om jag försenar mej från leveranstiden? Blir jag då utan matportionerna?

 • Vi strävar till att alla beställda matportioner når kunderna. Det går att kontakta chauffören med ett textmeddelande (044 985 4132) och meddela om förseningar.

Går det att på något sätt få kontakt med leveransbilens chaufför?

 • Visst, det går att kontakta leveransbilens chaufför på numret 044 985 4132.

Måste jag ha ett kvitto på beställningen med mej då jag hämtar matportionerna?

 • Ja, du ska visa en beställningsbekräftelse, antingen elektronisk eller utskriven.

Varför är det viktigt att äta hälsosamt och att gå ner i vikt?

 • Redan en viktminskning på 5% minskar på många hälsorisker eftersom fett först börjar försvinna via ämnesomsättningen från de mest vitala organen, som t.ex levern. Även en liten viktminskning korrigerar sockerhalten i blodet och blodtrycket.
 • Om det redan hunnit uppstå sjukdomar, kan en viktminskning läka dem eller lindra deras svårighetsgrad och fördröja deras framskridande. Den största nyttan fås då viktminskningen baseras på hälsosamma levnadsvanor, som småningom blir permanenta.

Om jag inte är nöjd

Vem ska jag kontakta om det finns nånting att anmärka på i matportionerna eller om jag har nånting att fråga?

 • Vår kundservice svarar på alla frågor och kommentarer som sänds till mejladressen susan(at)susas.fi eller per telefon på numret 044 985 4132. Vår kundservice betjänar dej vardagar kl 9-16.
 • Du kan även kontakta oss via kontaktblanketten.

Vad händer om jag inte tycker om maten, vilka är avbokningsreglerna?

 • Då du beställer ett månadspaket förbinder du dej att få dina matleveranser under en månad. Du kan om du så önskar göra en 7-dagars beställning och pröva hur maten passar dej.

Matportionernas mångsidighet och variation

Hur ofta byts menyn för månadsmaten?

 • Matportionerna byts en gång per månad.
 • Vi använder råvaror enligt säsong.

Är varje månads mat olik, eller finns det samma mat på månads-menyerna?

 • Månadsmaträtterna varierar och de är mångsidiga.

Kan jag byta mellan menyerna mitt under en leveransperiod? Alltså, om jag börjar med blandkost, kan jag sedan byta till vegetarisk kost?

 • Det kan du! Då vi fått informationen om ditt kostbyte kan vi göra ändringen så fort det är möjligt, senast inom några dagar efter att vi fått informationen.

Om jag förfaller till att äta annat än den levererade maten

Vad händer om jag förfaller till att äta annat än enbart den mat som finns i de levererade matportionerna? Kan jag ändå fortsätta?

 • Att förfalla till att äta annat än själva dietmaten är mänskligt. Sällan händer i livet just det som vi vill att ska hända. Förändringar och händelser i livet rubbar oss och det händer saker. Det viktiga är att du efter ett sådant fall fortsätter med dietkosten. Då kommer du att märka att ett misstag inte rubbar dina ändamål. Du får i stället en upplevelse av att du lyckats. Du kan även använda våra Mentala Tränare för att få stöd i svåra situationer.

Om jag dricker vin ett veckoslut, förlorar jag då möjligheterna att lyckas?

 • Det är bra att vara medveten om att det finns mycket energi i alkohol. En riklig alkoholförbrukning är en central orsak till viktökning. Ett rikligt alkoholbruk ger en stor mängd energi och inverkar oftast även negativt på den påföljande dagens val av mat.
 • Det är naturligt att begär eller infall tillfälligt kan dra en med sej. Det lönar sej ändå inte att känna sej skyldig. Fortsätt i stället att hålla fast vid dieten.

Vad händer efter en månad?

När jag har ätit den levererade maten under en månad, hur lönar det sej att fortsätta den nya livsstilen efter det?

 • Under en månad får du en egen erfarenhet av matportionernas storlek och av en näringsrik diet. Då vet du hur en hälsosam kost får dej att må bättre och din energinivå att stiga. Du kan fortsätta på egen hand mot ett varaktigt välmående eller om du vill kan du beställa vår mat för en månad till för att veta att du får en god och näringsrik kost som är avsedd just för dej och din viktkontroll. Du kan även använda våra Mentala Tränare för att hjälpa dej att planera stegen till ditt nästa mål i livet.

Hur kan jag försäkra mej om att min diet hålls "inom ramarna" även efter den första månaden?

 • För att stöda en livsstilsförändring erbjuder vi en holistisk träning. Anslut dej till vår mejllista så får du tips och stöd via våra webbsidor. Du kan följa vår blogg och via den få erfarenheter av våra kunder.
 • En månad med hälsosam kost ger dej egen erfarenhet av att du får mera energi och har det lättare att vara. Det hjälper dej att fortsätta din resa, där du dagligen gör val som stöder ditt välbefinnande. Bakteriefloran i tarmarna är en vanlig orsak till övervikt och energilöshet. En månad med Susa's kost gör att bakteriefloran blir mera balanserad och mängden goda tarmbakterier ökar. När de goda bakterierna  ökar, minskar ditt behov av onyttig mat och socker. Kort sagt, det är lättare att äta hälsosamt då bakteriefloran i tarmarna är mera i balans.

Mental Träning

Våra Mentala Tränare erbjuder dej, som har beställt månadspaketet, ett tre gångers paket för 60 euro per gång.

 • Du hittar närmare uppgifter om Mental Träning här.

Vilka är de Mentala Tränarna?

 • De Mentala Tränarna har skolats av Olemus, de har en djupgående erfarenhet och förståelse för den helhet som människan är. Läs mera om det här.

Om du har frågor, kontakta vår kundservice. HÄR FUNGERAR SUSA'S

På trettio dagar får du erfarenhet av att du lyckats. En livsstilsförändring lätt och enkelt.

MATLAGNINGEN

Vår skickliga kock Joakim Jormanainen trollar fram välsmakande mat av närproducerade råvaror (och så långt möjlig ekologiska).

VÄRM MATEN HEMMA

Njut av en lättillredd mat; värm de färdiga matportionerna i stekpanna, ugn eller mikro.

Med i matleveransen får du närmare direktiv angående uppvärmningen.

.